Zaradi Big banda dvorana pokala po šivih

Big band naše godbe je izvedel svoj drugi koncert, tokrat v domžalskem Kulturnem domu Franca Bernika. Dvorana sicer sprejme približno dvesto gledalcev, a je bila v nekaj dneh po objavi koncerta filmske glasbe razprodana. Ljubitelji kulturnih prireditev tudi zaradi sproščanja ukrepov počasi prihajajo na svoj račun.

Lan Timotej Turek, umetniški vodja našega big banda, je v znano zasedbo spet zbral raznovrstne glasbenike. V večini gre za člane naše stalne godbene zasedbe, ki so tokrat pripravili znane napeve iz še bolj znanih filmov. James Bond, Mission Impossible, Odd Couple, Pink Panther, Rocky, Singing in the Rain, Against All Odds je le nekaj filmov, ki so jih v vezni besedi sicer predstavljali mladi godbeniki Neža, Anja in Janez, big band pa seveda suvereno izvajal. Slišali smo skupno igro in solistične nastope trobentačev, pozavnistov, saksofonistov, ritem sekcije, pa tudi dve vokalni skladbi.

Občinstvo se je popolnoma vživelo že po prvih taktih Mission Impossible in filmu primernem prihodu vodje big banda. Navdušenje se je iz skladbe v skladbo še stopnjevalo, tudi zaradi zabavnih preobrazb Lana, predvsem pa zaradi konkretnega zvoka orkestra, ki je morda za domžalski kulturni dom, ki slovi po dobri akustiki, celo premočan. Kakorkoli, dvorana je po dolgem času doživela pokanje po šivih tako po (po)polnem obisku poslušalcev, kot po konkretni jakosti orekstra.

Big band Godbe Domžale je z drugim koncertom v kratkem obdobju dokazal, da ne gre za muho enodnevnico ter da se razvija v konkreten big band, ki lepo dopolnjuje že tako bogate aktivnosti matične godbe.

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.