Prvi poletni žarki v Domžalah so pretekli vikend na plano privabili tudi domžalske glasbenike, ki so po dolgem lanskoletnem premoru pričarali pravo kulturno poslastico. S tem so se Domžale pridružile praznovanju letošnjega Svetovnega praznika glasbe, ki ga sicer obeležujemo 21. junija. Za čudovit zaključek sobotnega večera je tako poskrbela Godba Domžale, ki se je v Češminovem parku s čudovitimi melodijami predstavila ob močnih sončnih žarkih.

Ob 19. uri in nekaj minut se je gruča domžalskih slamnikov, v lasti godbenic in godbenikov, posedla v koncertni sestav ter pričela nastop s skladbama Concerto D’Amore ter Music. Elementi klasične glasbe začinjeni z ritmi popa in jazza so ogreli prste pihalcev in trobilcev. Pod taktirko dirigenta Damjana Tomažina je Godba Domžale impresionirala publiko že s pestrim začetkom, ki zagotovo nikogar ni pustil ravnodušnega.

V naslednjem sklopu sta solistično vlogo prevzela Jernej Zoran in njegova električna kitara. Jernej se je predstavil z eno najbolj znanih skladb Carlosa Santane z naslovom Europa, v nadaljevanju pa je z Godbo izvedel njegovo avtorsko delo Specialno švedsko jeklo. Virtuoz na kitari je v parku pričaral atmosfero čisto pravega rock koncerta, ter tako požel bučen aplavz.

S svojim prelepim vokalom pa je domžalskim godbenikom na pomoč priskočila lokalna umetnica Manca Hribar. Ob njenem nastopu smo se spominjali predvsem genialnosti lani preminulega skladatelja Mojmirja »Mojzesa« Sepeta. Preko Češminovega parka je odmeval glasbeni venček nekaterih Mojmirjevih največjih del v krasni priredbi prof. Tomaža Habeta in Sepetova večna Poletna noč, v kateri je Manca Hribar zares zablestela.

Repertoar večera je obsegal še nekaj za godbo bolj klasičnih ritmov koračnic Arsenal in Florentiner Marsch, in pa osvetlil spomin na godbeni koncert muzikalov iz leta 2018 z glavnimi glasbenimi temami muzikala 76 trombonov ter filmske uspešnice Dežela La La. Ob tem gre omeniti, da sodelovanje Nejca Lisjaka, ki je povezal dogodek v čudovito celoto, nikakor ni bilo naključje, saj gre za enega največjih strokovnjakov s področja muzikalov v Sloveniji. Manjkalo ni niti ogromno dobre volje in nekaj šale, ko je dirigent Damjan Tomažin ob Ohcetni polki raztegnil meh, godbeniki pa so z njim zaigrali, zapeli in celo nazdravili.

Izbira raznovrstnega programa koncerta nikakor ni bila naključna, temveč je preko vseh skladb tekla rdeča nit, ki je bila tesno povezana z dirigentom. Damjan Tomažin se po 15 letih svojega dirigentskega delovanja pri KD Godba Domžale zagotovo lahko pohvali s pestrim opusom in izrednimi dosežki. Tokrat je svojo osebno noto še posebej skrbno vpletel v izbor skladb, saj dirigentsko palico pri Godbi Domžale z novim godbenim letom prepušča drugim rokam.

Stoječe ovacije, bučni aplavzi, zibanje in prepevanje domžalske publike so bila ogromna potrditev, na kako zelo pomembnem mestu sta glasba in kultura v Domžalah. S pogledom naprej se tako Godba Domžale vrača na stare tirnice odličnih koncertov, ki jih tudi v prihodnje ne gre zamuditi.

Anja Mihelčič

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.