Praznični koncert je navdušil polno dvorano

V Športno dvorano Domžale smo domžalske godbenice in godbeniki na Dan samostojnosti in enotnosti vnesli kulturno doživetje, ki je marsikomu polepšalo praznične dni.

Že v mesecu septembru je bil na godbenih vajah razkrit program, skovan pod taktirko dirigenta Gregorja Vidmarja, ki je tokrat obsegal operne arije, znane slehernemu ušesu. Z navdušenjem smo se pripravljali na praznični večer in z občudovanjem na generalkah spremljali naša gosta, mojstra glasu, sopranistko Mojco Bitenc in tenorista Blaža Gantarja. Tako so se na dan koncerta ob 19. uri vse luči uperile v oder, kjer smo slovesnost pričeli z slovensko himno in nagovorom novopečene županje, magistre Renate Kosec. Koncertni program smo, podobno kot pšenično kito v domžalskem grbu, stkali v treh zasedbah; izmenično sta na odru blestela Mojca in Blaž, Godba Domžale pa je samostojno izvedla dve skladbi, uverturi Lahka konjenica ter Italijanka v Alžiru. Mojca Bitenc je svoj nastop pričela z italijanskim opernim napevom O mio babbino caro, nato pa je svoje mojstrstvo le še stopnjevala s temperamentima nemškima arijama Meine Lippen, sie küssen so heiss ter Heia, in den Bergen. Skladbam primerno je bil tudi njen nastop energičen in po bučnem aplavzu sodeč ni pustil ravnodušnega prav nikogar v dvorani. Blaž Gantar je s svojim tenorjem ostal zvest italijanskim opernim skladateljem, tako smo ga spremljali ob emotivnih izvedbah O sole mio, Caruso in Nessun dorma. S svojim glasom je do solz raznežil marsikatero oko v dvorani. Mojca in Blaž sta ob koncu večera združila moči ob spremljavi naše godbe še v pesmih Time to say goodbye in Amigos para siempre. S čudovito spremno besedo in vrhunskim povezovanjem nas je spremljala Ajda Sokler. Vzdušje v dvorani je bilo brez primere. Na tem mestu bi se radi zahvalili vsem poslušalcem, ki so se odločili večer preživeti z nami ter prispevali odlično energijo in prostovoljne prispevke. Prepričani smo, da se kmalu spet vidimo na koncertih in ostalih napih nastopih. Srečno in zdravo 2023!

Fotostudio Majhenič

Fotostudio Majhenič
Fotostudio Majhenič
Fotostudio Majhenič
Fotostudio Majhenič
Fotostudio Majhenič
Fotostudio Majhenič
Fotostudio Majhenič
Fotostudio Majhenič

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.