V pustnem času je v Domžalah zadišalo po mandarinah

Avtor vsem poznanega knjižnega dela Mali princ je v Pismu talcu zapisal, da je pravo veselje tisto veselje, ki ga doživljamo ob druženju. In prav zares to drži.

Godbeniki in godbenice smo takšno veselje občutili pretekli pustni vikend, ko so nas s svojim prihodom v Domžale razveselili naši prijatelji, članice in člani godbe Gradska glazba Opuzen. S pregonom zime smo pričeli v večernih petkovih urah v Slamnikarskem muzeju. Po izreku dobrodošlice smo veselo druženje prenesli v godbene prostore, od koder so se vili prijetni zvoki dalmatinskih pesmi. Sobotno jutro smo izkoristili za ogled Domžal. Ko smo pozdravili naše dolgoletne navdušence in sponzorje, Gostilno Keber, so nas že pričakovali na naslednji lokaciji. Ko smo peljali mimo gradu Krumperk, se nam je pogled že odprl na Gostišče Jamarski dom na Gorjuši. Da bi nam kosilo bolje teknilo, smo si pred obedom ogledali zanimivo Železno jamo, v kleti Jamarskega doma pa smo se navduševali nad arheološko in kapniško zbirko.

Ko smo razmišljali o tem, s čim lahko resnično presenetimo Dalmatince, smo seveda takoj pomislili na sneg. Da bi bil ogled sneženih površin za Opuzence posebno doživetje, smo se odpravili na 1853 metrov visok vrh v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp, Krvavec. Premagovali smo ga s pomočjo žičnice, nato pa smo se ponovno okrepčali, saj smo potrebovali novih moči za adrenalinsko udejstvovanje na snegu, sankanje. Srečni, ker smo bili po vsej pustolovščini živi in zdravi, smo dobro voljo prenesli na plesišče Hotela Krvavec.

Nedelja se je že v jutranjih urah pričela v duhu priprav na pustno rajanje. Da znamo Slovenci in Hrvati stopiti skupaj, ko je to potrebno, smo dokazali v nedeljo zjutraj, ko smo skupaj okrasili voz, t.i. ”cestni brod”, ki je Opuzence v nadaljevanju dneva popeljal po asfaltni reki pustnega dogajanja na Viru.

Ni kaj, godbenice in godbeniki smo ponosni, da smo nam najljubšim prebivalcem južne Dalmacije na pladnju servirali najboljše, kar ponujajo Domžale in okolica. Čeprav se naša Kamniška Bistrica ne izliva v Jadransko morje, temveč svojo moč podarja reki Savi, in čeprav z naših sadnih dreves ni zaznati vonja sladkih mandarin, smo v Godbi Domžale prepričani, da zna turistično in pustno udejstvovanje v Domžalah in okolici vsakogar očarati.

Prijatelje iz Opuzena že sedaj pogrešamo. Veseli smo, da smo ujeli pravi čas in jim pokazali, kako se lotiti ekscesne konzumacije pustnih krofov, sedaj pa jih s težkim srcem iz pustnega rajanja prepuščamo v preostanek postnega časa (naj hitro mine!). 😊  

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.