Dolgo pričakovan odhod v Opuzen, v ustje Neretve, je prve dni avgusta le napočil. Ko smo se po štirih dneh vrnili v Domžale, smo s seboj prinesli mnogo lepih spominov in doživetij.

Prvi četrtek v avgustu smo se godbeniki odpravili v Dalmacijo, kjer nas je gostila godba Gradska glazba Opuzen. Po prijetnem sprejemu je najprej sledil osvežilni skok v reko Neretvo, nato pa godbena vaja, saj smo se pripravljali na slavnostni koncert prijateljske godbe, ki je praznovala 75-letnico delovanja.  V petek dopoldan smo se z inštrumenti vkrcali na ladjico in s koračnicami popestrili vožnjo po reki Neretvi, zvečer pa kot gostje nastopili na slavnostnem koncertu. Godbeni program je bil pester, saj smo med drugim zaigrali dalmatinsko Skalinado, High Way to Hell ter najbolj priljubljene skladbe skupine ABBA. Ob zvokih Avsenikove Golice ter koračnice Slovenci so bili poslušalci več kot navdušeni. Prijateljski godbi smo podarili domžalska slamnika za predsednika in dirigenta, najbolj pa so bili navdušeni nad novo koračnico, ki smo jo pripravili posebej za njih. Primož Kosec je namreč na našo prošnjo ustvaril koračnico Forte Opus prav v počastitev obletnice Gradske glazbe Opuzen. Ko se naslednjič srečamo, jo bomo gotovo lahko prvič slišali.

Naslednji dan smo se z avtobusom odpravili v Klek, kjer smo imeli na glavni turistični terasi koncert in zelo navdušili domačine in turiste iz različnih držav. Zvečer smo se prepeljali čez novi Pelješki most ter občudovali arhitekturno zasnovo v čudovitih barvah osvetljenega mostu. V nedeljo smo se odpravili proti domu in tako zaključili naše gostovanje v Opuzenu, ki ga bomo še dolgo hranili v spominu. Dobrega glasbenega vzdušja, dalmatinske hrane, hladnega piva ter pridiha Neretve in morja nam ni manjkalo, zato se veselimo nadaljnih godbenih doživetij.

Foto: Janez Štrukelj
Foto: Janez Štrukelj

Foto: Janez Štrukelj
Foto: Janez Štrukelj
Foto: Janez Štrukelj

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.