Poletni koncert Godbe Domžale

Pretekli petek, 23.6.2023, je minil predvsem v znamenju zaključka šolskega leta. Toda za godbenike Godbe Domžale in Domžalske mažoretke podelitev spričeval še zdaleč ni bil zaključek petkovega popoldneva. Po zaključku šole smo oči zaskbljeno uprli v nebo in spremljali vremenske neprilike, ki niso napovedovale nič obetavnega za naš večerni koncert na prostem z  naslovom Juhu, počitnice! A naposled se nas je vreme le usmililo in z majhno zamudo je povezovalec Rok Bohinc lahko napovedal pričetek našega sproščenega poletnega večera v Češminovem parku.

Za naše zveste poslušalce smo z dirigentom Gregorjem Vidmarjem tokrat pripravili takšen program, kot mora biti poletje: lahkotno, veselo in razigrano. Marsikomu je ob ritmih pop skladb kot so Y.M.C.A, Venček ABBA ter izbranih del Erica Claptona in skupine Deep Purple poskočilo srce in so ga prevzeli plesni ritmi.

Oder smo si delili tudi z Domžalskimi mažoretkami pod vodstvom Anite Omerzu Tome, katere smo spremljali s koračnicami in znanima napevoma Čebelice Maje ter Gangnam Style. Ker sta mažoretna in godbena dejavnost zelo povezani in se vedno veselimo medsebojnega sodelovanja, nas je razveselila tudi podelitev priznanja Gaji Mazviti Strauss Tlhaolong in Zarji Utenkar za mažoretno članstvo vseh 8 let obstoja Domžalskih mažoretk.

Ker pa imamo tudi znotraj godbenih vrst kar nekaj izvrstnih talentov, je tokrat za mikrofon poprijela naša godbenica Polona Mežnar, ki je s svojim prečudovitim glasom oplemenitila etno napeve Zlati prah imaš v očeh, Samo nasmeh je bolj grenak ter V Ljubljano. Ob njenih izvedbah je bilo tako med publiko kot orkestrom na to poletno noč moč čutiti občutke nostalgije na zlata leta slovenskih popevk.

Občinstvo smo na pot pospremili s pravimi godbenimi zvoki Venčka Avsenika ter koračnice Večno mladi ter s tem zaključili našo uverturo v godbeno poletje. Za izkazano podporo z udeležbo se zahvaljujemo županji občine Domžale mag. Renati Kosec in koordinatorki JSKD OI Domžale Klavdiji Gregorin Štiftar. Zahvaljujemo se tudi za podporo Občine Domžale pri izvedbi koncerta in delovanju našega društva.

Ponovno se vidimo septembra, medtem pa vam v Godbi Domžale želimo ogromno užitkov in poletnih dogodivščin!

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.