Praznični koncert Godbe Domžale

V domžalskih domovih je še dišalo po potici ter ostalih prazničnih dobrotah, ko se je rekordno število občank in občanov na torkov večer, 26.12.2023, odpravljalo v Športno dvorano Domžale k ogledu tradicionalnega Prazničnega koncerta Godbe Domžale.

Večer se je pričel s slavnostnim uvodom, ki pritiče dnevu samostojnosti in enotnosti. Po himni Republike Slovenije ter Adamičevih Fanfarah, ki so nastale ob 850-letnici Ljubljane, je spregovorila slavnostna govornica, častna občanka, Vera Vojska. Z izčrpno besedo o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti Slovenije ter o slovenski zavesti, je lepo poudarila pomembnost praznika, za kar se ji iskreno zahvaljujemo.  

Svoj umetniški program smo otvorili udarno s skladbo Stormbreak (J. Casell), ob kateri je v zasijala naša vrhunska tolkalska sekcija. Z imitacijo zvokov razvijajoče nevihte smo naelektrili ozračje v dvorani in nadaljevali program z virtuoznim Šostakovičevim Valčkom št. 2. V repertoarju, skovanem pod taktirko dirigenta Gregorja Vidmarja, so poslušalci lahko uživali v skladbah, ki spremljajo božične praznike, karizmatični Egiptovski koračnici ter Štruclovem venčku napitnic Na zdravje. S slednjim smo zablesteli že v mesecu novembru na Tekmovanju za Pokal Vinka Štrucla, kjer smo prejeli zlato priznanje s pohvalo. 

Kot gostja se nam je na odru pridružila energična in razigrana Zala Smolnikar – ZÁLI. S svojim močnim vokalom je poslušalce popeljala v čudoviti svet večnih uspešnic s pesmimi I deamed a Dream (iz muzikala Nesrečniki), Memory (iz muzikala Mačke), Over the Rainbow (iz filma Čarovnik iz Oza) ter  Oh, When the Saints (prir. P. K. Schaars). 

Kulturno društvo Godba Domžale v svoje vrste nenehno vabi nove obraze, ki bi bogatili zvočno podobo orkestra ter s svojo pripadnostjo dodajali zagon društvu. Letos so se nam na prazničnem odru prvič pridružile tri flavtistke: Saša Križman, Ema Presekar ter Valentina Štrukelj. Dekleta, dobrodošla med nas!

Ob zaključku večera, katerega je v celoto povezala mojstrica besede Ajda Sokler, smo med tradicionalnim Radetzkym maršem, pri izvedbi katerega nam vsako leto pomagajo tudi poslušalci, domžalski godbenice in godbeniki vsem zaželeli srečno novo leto. Naj bo 2024 zares srečno, mirno in polno toplih malih stvari, ki bogatijo nas in naše drage. Nedvomno pa vas bo v prihajajočem letu na vsakem koraku srčno spremljala Godba Domžale, ki praznuje kar 140. jubilej delovanja društva. Naša novoletna zaobljuba je, da godbenega dogajanja letos ne bo manjkalo. Pa vaša? 

Zapisala: Anja Mihelčič

Avtor slike: FotoStudio Majhenič

Avtor slike: FotoStudio Majhenič

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.