Če je Big band Godbe Domžale februarja predstavil celovečerni koncert filmske glasbe v Kulturnem domu Franca Bernika, pa je tokratna ponovitev v Češminovem parku nekaj posebnega. Člani big banda so s koncertom pravzaprav otvorili letni kino.

Prizorišče samo je dalo nekaj posebne energije k melodijam iz filmov Rocky, Misija nemogoče, Pojmo v dežju, Pink Panter, James Bond in drugih. Big band z umetniškim vodjem Lanom Timotejem Turkom je poskrbel za odlično atmosfero pred ogledom filma, za katerega je ekipa Kulturnega doma Franca Bernika pripravila napihljivo platno in večje število stolov. Približno dvesto stolov so še pred projekcijo filma napolnili glasbeni navdušenci, ki so si najprej z veseljem ogledali koncert filmske glasbe, ki je v primerjavi s februarskim koncertom prinesel tudi slovenski film, in sicer trenutno zelo popularno melodijo Pustite nam ta svet iz filma Čisto pravi gusar. Koncert je postregel s kar nekaj solističnimi vložki, kot se za zvrst big banda spodobi, saj so v njem kakovostni glasbeniki.

Za kasneje so si obiskovalci, lokaciji primerno, sami priskrbeli sedalne pripomočke za ogled filma tudi na travi parka in v bližnji okolici, le da je bilo vidnost platna še vedno dobra. Za nami je torej lep filmski večer s filmsko glasbo in s projekcijo filmov, ki so v Češminovem parku na sporedu do 16. julija, med 21. julijem in 26. avgustom se poletni kino seli v Arboretum Volčji Potok.

Foto: Janez Štrukelj

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.