140-letnica našega društva je s tridnevjem dosegla vrhunec

S slavnostnim koncertom Srčni mozaik, kjer so blesteli gostje Raiven in člani Slovenskega okteta ter celodnevnim dogodkom Pozdrav iz Domžal, smo domžalske godbenice in godbeniki dosegli višek praznovanja visokega jubileja

Dogodke smo ob obletnici umestili skozi vse leto. Srčni pogovori, mesečni tematski večeri v Slamnikarskem muzeju so predstavljali prvo fazo bogatega praznovanja, ki je v mesecu maju z razstavo Izven okvirja in slavnostno akademijo, predvsem pa s koncertom in Pozdravom iz Domžal doseglo višek. Slavnostni koncert Srčni mozaik, celotno praznovanje smo kot rdečo nit našli v srčnosti, je dodobra napolnil Poletno gledališče Studenec. Otvoritveni koncert Poletnega festivala Studenec je več kot navdušil občinstvo. K temu sta dodobra pripomogla atraktivna gosta, na prvi pogled nekoliko nenavadna kombinacija, Raiven in Slovenski oktet.

Foto: Robert Zabukovec
Foto: Robert Zabukovec

Koncert smo suvereno otvorili s fanfarami Jubilateo, nato pa začarali poslušalce z več kot 15-minutno skladbo Ghost Ship, ki ponazarja tragično usodo ladje v burnih razmerah oceana. Sledile so skladbe, ki so v ospredje postavile Slovenski oktet in kasneje še Raiven. Pri krstni izvedbi skladbe Slovenska trilogija, v kateri smo slišali uspešnice ansambla Štajerskih 7, se je s harmoniko pridružil tudi Robert Smolnikar, avtor pesmi, vključenih v skladbo, ki jo je za pihalni orkester sicer priredil Peter Tovornik.

Foto: Robert Zabukovec
Foto: Robert Zabukovec

Nov vrhunec večera je bil dosežen z evrovizijsko skladbo Veronika, kjer je kombinacija Raiven in Godbe Domžale prav tako v novi priredbi Petra Tovornika zelo ”zažgala”.

Foto: Robert Zabukovec
Foto: Robert Zabukovec

Slovenski oktet je z dvema samostojno izvedenima skladba le-še potrdil svojo odličnost, potem pa je na sceno stopila desetčlanska tolkalska sekcija Godbe, ki je v atraktivni skladbi povsem začarala občinstvo. Štirje bobnarji so v hkratnem igranju prikorakali po strmih stopnicah med občinstvom do odra, kjer jih je pričakalo ostalih šest. V skoraj deset minut trajajoči skladbi so preizkusili vzdržljivost tolkal in njihovih open, predvsem pa pokazali izredno usklajenost. V izteku koncerta je sledila še skladba za Raiven in oktet Zgodbe z vasi, potem pa je godba sklenila koncert z novo, praznično Srčno koračnico, ki jo je prav za praznično priložnost ustvaril Primož Kosec.

Foto: Jana Jocif
Foto: Jana Jocif

Potrebno je poudariti vrhunsko vezno besedo Jureta Longyke, ki je zelo lucidno, programsko usklajeno in s pravim občutenjem pospremil celoten koncert. Sledile so stoječe ovacije občinstva v Poletnem gledališču, ki so potrdile intenzivno večmesečno delo godbenic in godbenikov na vajah. Koncert, ki še dolgo ne bo šel v pozabo v programskem in izvedbenem smislu ter neverjetnem sprejemu publike.

Foto: Jana Jocif
Foto: Jana Jocif

Zadnje dejanje prazničnega trodnevja je bil dogodek Pozdrav iz Domžal v domžalskem Slamnikarskem parku, ki je združil slamnikarsko in godbeno tradicijo. Dobro sodelovanje društva Godbe Domžale in Slamnikarskega muzeja je v park privabil skoraj tristo nastopajočih in vsaj še enkrat toliko obiskovalcev. Dan je začel zelo raznolik kulturni program, videli smo lahko mnogo raznolikih razstavljavcev rokodelcev, modno revijo slamnikov in kreacij Ane Cajhen ter mnogo dejavnosti za vse generacije, tudi najmlajše.

Foto: Mavrica Radomlje
Foto: Mavrica Radomlje

V glasbenem programu so sodelovali: Pihalni orkester Glasbene šole Domžale, Mengeška godba, Godba Lukovica, Pihalna godba Moravče, Domžalske mažoretke, Godba Domžale, Big band Godbe Domžale, letošnji ambasador slamnikarstva Vlado Kreslin, županja Občine Domžale Renata Kosec in drugi. Ves dan sta celotno dogajanje spremljala zelo usklajena Špela Šebenik in Boštjan Romih, ki sta se več kot znašla in prilagodila tudi v nepredvidenih situacijah dogajanja.  

Foto: Mavrica Radomlje
Foto: Mavrica Radomlje

Tako kot smo slavljenci odlično premagali izzive organizacije vseh zadanih projektov, so odlično prekrmarili skozi nestanovitno vreme tako na petkovem koncertu kot na sobotnem celodnevnem dogodku v Slamnikarskem parku.

Foto: Mavrica Radomlje
Foto: Mavrica Radomlje
Foto: Mavrica Radomlje
Foto: Mavrica Radomlje

Z gotovostjo lahko trdimo, da je naše praznovanje več kot zaznamovalo kulturni prostor regije že zaradi same  ”teže slavljencev”, predvsem pa zaradi visoke ravni praznovanja. Čestitke, Godba Domžale.

Foto: Mavrica Radomlje
Foto: Mavrica Radomlje

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.