Novice

Mladi godbeniki

Dva mlada, nova godbenika  o prvih trenutkih in nastopih v Godbi Domžale.

Že od majhnega sva razmišljala, kako se po končani glasbeni šoli vključiti v godbo in tako izkoristiti prosti čas, saj sva želela ostati povezana z glasbo in ohraniti “kondicijo” še naprej, ne pa samo odložiti klarineta v kot. Najprej sva skupinsko igranje izkusila v Mladinskem pihalnem orkestru Glasbene šole Domžale istega dirigenta kot pri godbi - Damjana Tomažina, potem pa se prijavila na avdicijo za Godbo Domžale. Po opravljeni avdiciji sva se z navdušenjem pridružila vajam ob torkih in četrtkih zvečer. Vsi godbeniki so naju toplo sprejeli, midva pa sva se dobro vključila v družbo in z nasmehom obiskovala vaje, kljub poznim večernim uram. In že je sledil prvi nastop - prvega maja kjer sva prvič korakala. Zelo sva bila vesela, ko sva lahko nastopala na Osnovni šoli Rodica, katera je bila šola, ki sva jo obiskovala. Poletje je zaznamoval koncert v Radomljah in otvoritev kina na prostem v Češminovem parku, kjer sva se vživela v filmsko glasbo. Že je bil september pred vrati in poročna koračnica je odmevala pred Domžalsko cerkvijo za godbenika Konrada in Mojco. Njuna življenjska ljubezenska zgodba je ogrela srce marsikateremu Domžalčanu.  Kasneje je poroka odmevala po vseh medijih. Kot godbenika sva imela prav dober občutek, da sva z godbeniki vsaj malo pripomogala k temu, da je naša podoknica privabila nasmešek prav vsakemu, ki je poslušal Konrada igrati z nami. Ni minil niti en mesec, že smo igrali na zlati obletnici poroke dveh bratov -godbenikov - Cirila in Metoda, ki sta se pred 50.leti poročila na isti dan. Jeseni sva nastopala v Športni dvorani na Dobrodelnem koncertu za gasilce in na koncertu v Grobljah kot nekoč in s tem spoznala tudi godbeni Show program. Udeležila pa sva se tudi ljubljanskega maratona. Užitek je videti gledalce in tekače, ko slišijo tvoje igranje, se ti nasmehnejo ter pomahajo.
Da smo godbeniki med seboj bolj povezani, se po vajah tudi družimo in zabavamo. Zelo sva vesela, da sva postala del mozaika Godbe Domžale. Veseliva se tudi bodočih nastopov tudi prek meja.    

 

Neža Podpeskar in Luka Vindšnurer

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.

PREBERI VEČ
agrard badex berni borstar bossplast ccn cirius domzalec erpium florjan forte geosan gercar glasbila gsd helios jeretina jskd jurcek keber kos ksradomlje kssimonajenka ksslavkaslandra ksvencljaperka lencek logostrade majhenic metalprofil modrenovice nose obcinadomzale omers petkovski pocivavsek ravbar remeda s-atelje sam servis-pihal sij slamnik systemair triglav-papir turisticno-drustvo vidmar vitanest vodoterm vrtart