Novice

Luka z zgodbo in Luka z godbo

V akademskem glasbeniku, pedagogu in evfonistu Luki Einfaltu je že dalj časa tlela misel in želja, da bi za inštrument, ki ga ob prvi misli mečemo v en glasbeni koš, posnel raznovrstne koncertne skladbe ob spremljavi pihalnega orkestra. Tako se je spomnil na nas, Godbo Domžale.

Misel smo tako kovali v pogovoru z Lukom, našim vodstvom, ter z dirigentom Damjanom Tomažinom, ki je tudi sam evfonist in pozavnist. Potrebno je bilo narediti program skladb, pridobiti notno gradivo in se najprej vsak zase podati v študij skladb. Sledile so skupne vaje, iskanje primerne prostora za snemanje in vsa ostala usklajevanja. Večino skladb smo posneli v dvorani Kulturnega doma Radomlje, ki se ga je opremilo z vsemi tonskimi in snemalnimi napravami. Nekaj skladb smo posneli v komornih zasedbah Godbe Domžale (kvartet saksofonov, komorna pihalna zasedba ...), kar smo posneli kar v domžalskem godbenem domu, ki se je že drugič dobro odrezal kot snemalni prostor. Sledile so ure in ure montiranja snemalnega materiala v Dream studio Krt, za kar so poskrbeli producenti Luka Einfalt, Damjan Tomažin, Marko Mozetič in Dominik Krt. Klarinetistka Godbe Domžale, sicer pa spretna oblikovalka in rokodelka Klara Cerar je poskrbela za oblikovanje privlačnega ovitka in zgoščenka je pred nami. Na njej najdemo slogovno precej različne, tudi znane skladbe ter nove priredbe (avtor Marko Mozetič). Raje kot to, da vam skladbe naštejemo vas spodbujamo, da si zgoščenko priskrbite. K izdaji zgoščenke je poleg vseh vpletenih s pridobljenimi sredstvi na razpisu pomagal tudi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in njihova območna izpostava Domžale.

In kaj pravi o samem projektu glavni protagonist, Luka Einfalt? ''Evfonij je verjetno najbolj zapostavljeno glasbilo v Sloveniji. Že samo ime zveni večini neznano in neobičajno. Veliko pogosteje se ga imenuje bariton, vendar je ta domači izraz strokovno neustrezen. Bariton je namreč tudi moški pevski glas, baritonisti so torej pevci in ne instrumentalisti. A malokdo ve, da ima izraz evfonij zelo plemenit pomen. Izvira iz grščine, kjer predpona eu označuje vse 'lepo', 'dobro'; fonos pa pomeni 'zvok'. To glasbilo marsikdo neločljivo povezuje z narodno zabavno glasbo, s čimer načeloma ni nič narobe, a igranje zgolj basovske linije predstavlja le nekaj pičlih odstotkov njegovih izraznih zmožnosti. Čeprav je evfonij nepogrešljiv del vsakega pihalnega orkestra, si vse do danes ni uspel pridobiti samostojnega mesta v našem glasbenem šolstvu in tako predstavlja edino orkestralno glasbilo, ki nima svojega učnega načrta. Namen te zgoščenke je predstaviti evfonij v drugačni vlogi, kot ga je vajen običajni poslušalec, in spodbuditi razpravo o (ne)primernosti umestitve tega glasbila v naš glasbeni prostor. Pri prizadevanjih za večjo prepoznavnost evfonija mi je na pomoč priskočila domača Godba Domžale. Za razumevanje, srčnost in sodelovanje pri tem projektu se iskreno zahvaljujem vodstvu orkestra, dirigentu Damjanu Tomažinu, vsem članom in članicam orkestra ter Marku Mozetiču in Dominiku Krtu.'' Prijetno poslušanje!

V prihodnjem mesecu lahko Luko in njegovo "z zgodbo" slišite v živi izvedbi. Koncert bo v petek, 16. novembra 2018, ob 19. uri v Salon Gradu Zaprice, Kamnik. Vstop je prost! VABLJENI :) 

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.

PREBERI VEČ
agrard badex berni borstar bossplast ccn cirius domzalec erpium florjan forte geosan gercar glasbila gsd helios jeretina jskd jurcek keber kos ksradomlje kssimonajenka ksslavkaslandra ksvencljaperka lencek logostrade majhenic metalprofil modrenovice nose obcinadomzale omers petkovski pocivavsek ravbar remeda s-atelje sam servis-pihal sij slamnik systemair triglav-papir turisticno-drustvo vidmar vitanest vodoterm vrtart