Novice

Polna Športna dvorana Domžale je ponorela od navdušenja

Letošnji spomladanski koncert v nekoliko drugačni preobleki ...

V mesec maj Godba Domžale vsako leto zakoraka s prvomajsko budnico, letos pa smo korak podaljšali do Športne dvorane Domžale, kjer se je v soboto, 20.5.2017, odvijal pravi spektakel v okviru pomladnega koncerta Godbe Domžale.

Če vas je pretekli mesec večerni sprehod ob torkih ali četrtkih ponesel mimo Kajuhove ulice v Domžalah, ste najbrž naleteli na parkirišče polno ljudi, ki so ob udarcih bobna bolj ali predvsem manj usklajeno korakali naokoli. To smo bili domžalski godbeniki, ki se s korakanjem sicer ukvarjamo že kar nekaj časa. Tako nam je bilo do sedaj omogočeno tudi gostovanje na festivalih v kar nekaj evropskih državah (Avstrija, Francija, Makedonija, najbolj sveži pa so še marčevski spomini iz Španije). Ker pa smo vedno v iskanju napredka na vseh področjih našega delovanja, smo si letos zadali prav poseben izziv za naš spomladanski koncert: izvesti koncert v gibanju.

Že ob prihodu v dvorano so gledalci zaslutili, da se pripravlja nekaj prav posebnega – na parterju ni bilo sedišč, pa tudi odra ni bilo moč najti. Namesto tega so jih pričakale zgolj dvignjene tribune ter soji žarometov, ki so razsvetljevali celotno dvorano. Ob 20. uri je veliki boben naznanil pričetek prav posebnega programa in prihod godbe ob igranju koračnice skozi glavni vhod namesto iz zaodrja. Tudi dirigent Damjan Tomažin je zamenjal dirigentsko palico za predvodniško palico in v prvem segmentu večera popeljal preko parketa 35-članski postroj, pri čemer so navdušeni gledalci lahko z višine spremljali najrazličnejše figure, obrate ter se nam pridružili pri žvižganju in petju.

Iz »polža« smo se nato umaknili za notna stojala ter dvorano prepustili mladim Domžalskim mažoretkam pod vodstvom Anite Omerzu ter plesalcem Plesne šole Miki, mojstrom gibanja, ki so nam priskočili na pomoč pri pripravi našega koncerta. Pri tem smo jim godbeniki postregli s široko paleto plesne glasbe, ki nikogar v dvorani ni pustila prilepljenega na sedež. Godba pa združuje talente na najrazličnejših področjih in eden izmed njih je zagotovo tudi Janez Štrukelj, 17-letni večkratni državni, evropski in svetovni prvak v electric boogieju, ki je za trenutek odložil svojo trobento ter se pred publiko zavrtel ob ritmih Michaela Jacksona. Večer je polepšala tudi 21-letna izjemna pevka Polona Mežnar, sicer pikolistka in flavtistka iz naših vrst, s krasno odpeto klasiko slovenske popevke Med iskrenimi ljudmi. Funkcijama predvodnika in dirigenta pa je Damjan Tomažin dodal še harmonikarski solo ob slovenskem napevu Zagodimo si polko. Godba Domžale se ponaša tudi s številčno in kvalitetno tolkalsko sekcijo, ki se je solistično predstavila v japonskem vzdušju s skladbo Taiko.

V zadnjem delu koncerta smo se vrnili na sredino dvorane in izvedli še drugi del »show programa«, za katerega je v veliki meri zaslužen naš prijatelj iz Laške godbe, Miha Dergan, ki nas je spremljal, usmerjal in spodbujal tudi na vajah iz korakanja, za kar smo mu iz srca hvaležni. Koncert je v celoto povezal Juš Milčinski, ki je z gledalci odlično komuniciral ter zagotovil prijetno vzdušje. Vsa energija, ki smo jo vložili v pripravo tega sicer za nas napornega koncerta, nam je bila desetero povrnjena s končnim bučnim aplavzom, prejetim ob našem priklonu tribunam. Veseli smo, da smo lahko polepšali večer ter na obraz priklicali nasmeh več kot 800 gledalcem, tako da se veselimo nadaljnjega dela na godbenem področju programa v gibanju, saj se Godba Domžale tudi tu dokazano uvršča v sam vrh slovenskih godb.

  

Domžalske mažorete                                                                                                     Ta slavna Godba Domžale

  

Naši tolkalci z japonskim pridihom                                                                               Plesna šola Miki

  

Domžalska veternica                                                                                                       Slovo od navdušenih poslušalcev

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.

PREBERI VEČ
agrard badex berni borstar bossplast ccn cirius domzalec erpium florjan forte geosan gercar glasbila gsd helios jeretina jskd jurcek keber kos ksradomlje kssimonajenka ksslavkaslandra ksvencljaperka lencek logostrade majhenic metalprofil modrenovice nose obcinadomzale omers petkovski pocivavsek ravbar remeda s-atelje sam servis-pihal sij slamnik systemair triglav-papir turisticno-drustvo vidmar vitanest vodoterm vrtart