Novice

PRAZNIK ČEŠENJ

Po nekajletnem premoru smo se domžalski godbeniki spet udeležili tradicionalnega praznika češenj v Goriških Brdih. Ta novica je bila v godbenih vrstah sprejeta s prav posebnim navdušenjem, kajti gre za največjo in najbolj odmevno kulturno - turistično prireditev v tej pokrajini, ki jo vsako leto obišče približno 30000 obiskovalcev. V sklopu praznika so potekale številne športne, kulturne in gurmanske prireditve, ki so privabile tudi nas.

                                                             

Ko smo v soboto, 11.6.2016, ravno končali z jutranjim igranjem na slamnikarskem sejmu v Domžalah, se je Godba Domžale ponovno zbrala na avtobusu, namenjena na praznik češenj v Goriška Brda. Po dolgi vožnji  smo najprej z glasbo ulice napolnili v Šmartnem. Zakorakali smo po ozkih ulicah in obiskovalcem tradicionalnega praznika češenj zaigrali nekaj najbolj znanih koračnic. Občinstvo nas je z navdušenjem sprejelo v središču mesta in z nami tudi zapelo.  Kljub slabemu vremenu smo našo pot nadaljevali v Dobrovem, kjer je sledil promenadni koncert. Tam smo zaigrali nekaj pop skladb. Kot se za godbo spodobi, pa se je v repertoarju znašla tudi kakšna koračnica. Preden pa nas je avtobus odpeljal domov, smo še obiskali našega prijatelja. Tam smo si malo opomogli ob prigrizku, nekaj zaigrali in se malo poveselili. Tako se je naš praznik, kljub slabemu vremenu, veselo končal.

 

Neža Kržan

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.

PREBERI VEČ
agrard badex berni borstar bossplast ccn cirius domzalec erpium florjan forte geosan gercar glasbila gsd helios jeretina jskd jurcek keber kos ksradomlje kssimonajenka ksslavkaslandra ksvencljaperka lencek logostrade majhenic metalprofil modrenovice nose obcinadomzale omers petkovski pocivavsek ravbar remeda s-atelje sam servis-pihal sij slamnik systemair triglav-papir turisticno-drustvo vidmar vitanest vodoterm vrtart