Novice

Maj z Godbo Domžale

Za nami je delovna pomlad, ki nas je iz zimskih plaščev izvabila pod poletni slamnik. V članku več o tem, kako smo si krajšali čas med pripravami na spomladanski koncert.

Letošnji maj je bil za razliko od lanskega, ko smo se v tem času intenzivno pripravljali na Tekmovanje Zveze slovenskih godb in smo bili za izkazan vrhunski rezultat prisiljeni ostati znotraj zidov godbenega doma, precej bolj pester.

Televizijska oddaja Dobro jutro se je 6. maja z željo Slovencem predstaviti naš kraj ustavila v Domžalah. Ker je Godba Domžale eno izmed najbolj prepoznavnih kulturnih društev v domačem mestu (to potrjuje tudi končno 2. mesto na Mercatorjevem dobrodelnem izboru s strani kupcev, na katerem smo sodelovali aprila), smo našo aktivnost  v ranem petkovem jutru predstavili na slovenskih televizijskih ekranih

jjjj  

                                                                                                         

V letošnjem letu priprave na praznovanje 100-letnice fatimskih dogodkov lahko tudi po Sloveniji spremljate obisk Fatimske Marije. Kip Fatimske Marije romarice, ki ima za slovenske vernike velik pomen, je svojo pot začel v slovenskem romarskem središču na Brezjah, 15. maja pa je prispel tudi v župnijo Homec. Ob tem slavnostnem dogodku je sveto mašo daroval msgr. Alojz Uran. Godba Domžale je v spremstvu narodnih noš, pevcev župnijskega pevskega zbora ter množice vernikov, osvetljenih s tiho lučjo številnih skavtskih bakel, kip Fatimske Marije z mašnimi skladbami ob slavnostnem prihodu pospremila v homško kapelo. Tam se je bedenje ob molitvi ter litanijah nadaljevalo do zgodnjih jutranjih ur.

    

Proti koncu Marijinega meseca smo se domžalski godbeniki povzpeli tudi na domačo Goričico. V nedeljskem jutru, 29. maja, smo z zvoki procesijskih koračnic korakali na čelu domžalske procesije ob prazniku Svetega rešnjega telesa. Skupaj s pevci odraslega cerkvenega zbora pod vodstvom Janeza Kozjeka, smo uglasbili pot bander od vznožja Goričice do pokopališča ter nazaj do kapele. Našim pesmim je pritegnila tudi številčna množica domžalskih vernikov.

Majski sončni žarki pa so nas ponovno spodbudili k izvajanju našega atraktivnega »show programa« na prostem. V preteklih nekaj letih smo domžalski godbeniki in godbenice osvojili precej okretnosti ter znanja, kar se tiče figur formacijskega nastopa. V soboto, 28. maja, se nam je ponudila čudovita priložnost, da po zimskem spanju obnovimo naš repertoar. V Ljubljani v Logističnem centru BTC je namreč potekala prireditev Transport Show Ljubljana 2016, kjer smo bili del pestrega spremljajočega dogajanja. Pred publiko smo ob zvokih koračnic izvedli like kot sta »veternica« in »polž«, poslovili pa smo se s priklonom, ki ga je spremljal bučen aplavz. Boljše otvoritve sezone si zagotovo ne bi mogli želeti.

Vsi ti dogodki so potekali v senci našega osrednjega spomladanskega koncerta s Klapo Cambi ter tradicionalne prvomajske budnice, o katerih si lahko več preberete v prejšnjih objavah. Maju smo sicer pomahali v slovo, a dela nam tudi v mesecu juniju ne primanjkuje. Če vas zanima, kje nas lahko na ulicah ujamete tudi v prihodnje, si to lahko ogledate pod rubriko Dogodki

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.

PREBERI VEČ
agrard badex berni borstar bossplast ccn cirius domzalec erpium florjan forte geosan gercar glasbila gsd helios jeretina jskd jurcek keber kos ksradomlje kssimonajenka ksslavkaslandra ksvencljaperka lencek logostrade majhenic metalprofil modrenovice nose obcinadomzale omers petkovski pocivavsek ravbar remeda s-atelje sam servis-pihal sij slamnik systemair triglav-papir turisticno-drustvo vidmar vitanest vodoterm vrtart