Novice

V zaodrju meseca novembra

Pa je za nami! Zgodovinsko prvo sodelovanje Godbe Domžale kot osrednji orkester v muzikalu namreč. Kot ste po vsej verjetnosti zasledili, smo ta mesec združili moči s KD Mlin Radomlje ter KD Ihan v muzikalu Annie. Napornim vikendom navkljub pa smo našli čas v mesecu novembru za peščico nastopov izven območja gledaliških odrskih desk.

V petkovem jutru, 4.11.2016, so Domžale drhtele od vznemirjenja ob pričakovanju prvega vstopa v novo nakupovalno središče na Viru. Novi trgovski center Arkadia vsebuje 12 trgovin in se razteza na območju, ki presega 10.000 m2. V prvi vrsti so obiskovalce tisti dan (ter nadaljnjih nekaj dni) seveda privabljali trgovski popusti ter radovednost ob razširitvi lokalne ponudbe. Morda so dandanes trgovski centri že nekaj vsakdanjega, venda pa je bila izvedba te otvoritve vse prej kot to. Program ob odprtju, ki smo ga množici obiskovalcev pripravili godbeniki ter številni drugi glasbeniki, je namreč dal velik poudarek na dobrodelnost. Tako so bili finančne pomoči v obliki donacij deležni Društvo diabetikov Domžale, Medobčinsko društvo invalidov Domžale ter OŠ Roje.

   

14. november je datum, ki ga pozna vsak sladkorni bolnik – Svetovni dan diabetesa. Ne zgodi pa se vsako leto, da na ta dan obeležujemo dve okrogli obletnici delovanja slovenskih društev diabetikov. V soboto, 12.11.2016, je v hali KC Domžale potekala slovesnost ob 60-letnici organiziranega delovanja diabetikov v Sloveniji ter 30-letnici delovanja Društva diabetikov Domžale. Prav zato je letos proslava potekala v Domžalah. Godbeniki in godbenice smo imeli čast otvoriti prireditev, kar smo zagotovo storili s stilom: ob igranju koračnic sta v dvorano iz nasprotnih strani prikorakali 2 godbeni vrsti ter tako prebili led za vse sledeče nastopajoče. Prireditev je v celoto povezal Borut Veselko, poleg številnih glasbenikov pa so se na odru zvrstili tudi mnogi slavnostni govorniki.

  

To pa za nas še ni bil zaključek delavnega dne, saj smo se takoj iz hale napotili proti Vinski kleti Vidmar, kamor smo vsako leto vabljeni na martinovanje. Tam smo najprej uživali v zvokih naših prijateljev in nekaterih sogodbenikov, domžalskih rogistov, nato pa tudi mi zabavali goste s koračnicami ter ljudskimi pesmimi, katerim je zagotovo znal vsak pritegniti. Kot vsako leto je vinska klet poskrbela za okrepčilo ter degustacijo okusnega mladega vina in s tem zagotovila krasno, s smehom in dobro voljo napolnjeno sobotno popoldne.

  

Sedaj, ob vstopu v mesec december, pa si ob soju domžalskih lučk in pogledu na novoletno drevesce ne moremo kaj, da ne bi pričeli z intenzivnimi pripravami na koncerte ob koncu koledarskega leta 2016. Ne, ne gre za tipkarsko napako, prav zares se bomo v decembru predstavili s kar tremi večjimi koncerti z različnim programom. Lepo vabljeni, do takrat pa se ogrejte ob kozarcu kuhanega vina, domačih piškotih ter okrašeni smrekici.

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.

PREBERI VEČ
agrard badex berni borstar bossplast ccn cirius domzalec erpium florjan forte geosan gercar glasbila gsd helios jeretina jskd jurcek keber kos ksradomlje kssimonajenka ksslavkaslandra ksvencljaperka lencek logostrade majhenic metalprofil modrenovice nose obcinadomzale omers petkovski pocivavsek ravbar remeda s-atelje sam servis-pihal sij slamnik systemair triglav-papir turisticno-drustvo vidmar vitanest vodoterm vrtart