Novice

Hitrejši, boljši ter okoljevarstveno zavedni – oktober z Godbo Domžale

Ljubljanski maraton, dobrodelni nastop, otvoritev CČN - ne, vinotok nas zares ni pustil praznih rok. Preverite, kam vse je ta mesec segel zvok domžalskih godbenikov.

Če ste v mesecu oktobru na ulicah iskali godbene slamnike, ste zagotovo iskali zaman, saj jih je nadomestila baretka, letne uniforme pa zimska.  Vsako jesen imamo polne roke dela, letos pa imamo urnik še bolj natrpan zaradi priprav na osrednji projekt meseca novembra – mjuzikal Annie. Kljub temu dajemo vse od sebe, da se sedaj lahko pohvalimo s številčno udeležbo na prav vseh oktobrskih nastopih.

Za vsak začetek godbenega leta se spodobi pozdraviti naše prijatelje iz sosednjih godb. Že prejšnji mesec smo poročali, kako smo prenesli naš pozdrav v Mengeš, takoj za tem pa smo se odzvali še na vabilo v Komendo. V soboto, 8.10.2016, smo se tako odpravili na tamkajšnje srečanje prijateljskih godb ob 5. obletnici Godbe Komenda. Popoldne smo popestrili tako našim poslušalcem, kot tudi kmetijskim navdušencem, saj je festival potekal v okviru Kmetijsko obrtnega sejma. Za začetek smo se obiskovalcem predstavili v povorki ter tako ob igranju koračnic prispeli do zbirnega šotora. Tam nas je čakalo okrepčilo ter seveda najpomembnejše druženje s kolegi iz Mengša, Komende, Kamnika ter Vodic. Za zaključek z glasbo in dobro voljo nabitega popoldneva smo s skupnimi močmi odigrali še nekaj koračnic ter nato prepustili oder narodnozabavnemu ansamblu.

  

Vsako leto se na robu preživetja zaradi pomanjkanja  finančnih sredstev znajde vedno več ljudi. Godba Domžale se vsako leto odzove na vabilo k sodelovanju na dobrodelnem koncertu Župnijske Karitas Domžale, letos pa smo hkrati pomagali obeležiti 25-letnico delovanja organizacije. V četrt stoletja so bili pomoči deležni številni bolni, ostareli, osamljeni ter duhovne ali materialne pomoči potrebni. Za dober namen smo tako v četrtek, 20.10.2016, skupaj stopili s številnimi drugimi okoliškimi glasbeniki ter pripravili večer, katerega celoten izkupiček je namenjen nadaljnemu reševanju stisk. Godbeniki smo se polni Športni dvorani Domžale predstavili z naborom koračnic ter prav posebnim prihodom med igranjem skozi glavni vhod ter s končnim pozdravom s priklonom.

  

Voda je vir življenja, ki smo ga dolžni ohranjati ter vračati naravi neokrnjenega. Tega so se župani, ki so zavezani Kamniški Bistrici ter okoliškim vodam, začeli zavedati že pred leti ter začeli vlagati v enega najpomembnejših okoljevarstvenih projektov v naši okolici: nadgradnjo Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik. Po več kot 2 letih izvajalnih del je v sredo, 26.10.2016, nastopila uradna otvoritev nadgrajene CČN, ki se po svojih kapacitetah čisščenja odpadnih voda uvršča na četrto mesto v Republiki Sloveniji. Slovesnosti se je udeležilo 6 županov pri projektu sodelujočih občin, o ogromnem dosežku pa je zbrane s čustvenim govorom nagovorila tudi direktorica JP CČN Domžale – Kamnik dr. Marjeta Stražar. Ob takem slovesnem dogodku seveda ni smela manjkati Godba Domžale, ki je poskrbela za uvodno svečano vzdušje. Nato je Boštjan Romih v celoto povezal slavnostne govore, nastope vokalne skupine Bassless ter prikupen plesni nastop otrok staršev, ki so zaposleni v CČN. Ob koncu proslave smo z Avsenikovo skladbo Slovenija, od kod lepote tvoje uglasbili radost naše narave ob obetu čistejše prihodnosti.

Zadnji oktobrski vikend je čas, da tekači pokažejo, koliko kondicije so nabrali čez leto. V Ljubljani je letos v nedeljo, 30.10.2016, potekal že 21. Volkswagen Ljubljanski maraton. Med godbenimi vrstami smo imeli v preteklih letih tekače, ki so prav vsi po vrsti potrdili, da jim spodbuda na dolgi prezkišnji še kako pride prav. Zato je bila tudi letos Godba Domžale v nedeljskem jutru stacionirana pri Ruskem carju, kjer smo prejeli številne navdušene vzklike ter hvaležne poglede maratoncev, ki so se preizkušali na 10km, 21km ali 42km dolgi progi. Čestitke našim godbenikom Joštu, Gregorju ter Mateju za odlične rezultate!

Na predvečer Dneva spomina na mrtve je na domžalskem pokopališču potekala spominska komemoracija. Na slovestnosti so poleg Godbe Domžale sodelovali praporščaki združenja borčevskih in veteranskih organizacij, predstavniki KS, gasilci PGD Stob – Depala vas, PGD Domžale – mesto in PGD Študa, kvartet Grm ter osnovnošolci OŠ Dragomelj. S slovesnostjo smo se spomnili vseh tistih, ki so dali tisto največ, kar so imeli - svoje življenje, za našo domovino. Naj prvi november ne bo zgolj dan, ko se spominjamo, kaj so naši predniki storili v življenju, zamislimo se tudi, kaj lahko mi storimo s časom, ki nam je dan.

Kot že omenjeno, lahko naše preostalo oktobrsko delo vidite na eni izmed predstav Annie v mesecu novembru. Seveda pa ne zamudite prihajajočega napovednika za naš tradicionalni novoletni koncert, letos s prav posebnim gostom. Lep godbeni pozdrav!

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.

PREBERI VEČ
agrard badex berni borstar bossplast ccn cirius domzalec erpium florjan forte geosan gercar glasbila gsd helios jeretina jskd jurcek keber kos ksradomlje kssimonajenka ksslavkaslandra ksvencljaperka lencek logostrade majhenic metalprofil modrenovice nose obcinadomzale omers petkovski pocivavsek ravbar remeda s-atelje sam servis-pihal sij slamnik systemair triglav-papir turisticno-drustvo vidmar vitanest vodoterm vrtart