Novice

Septembrski povratek v godbene uniforme

Kot vsako leto, je bil tudi letošnji začetek godbenega leta zelo pester. Na koliko dogodkih ste nas pa vi opazili?

September je mesec, ki nas kliče nazaj k našim dolžnostim – naj bodo to šola, športne dejavnosti, služba – ali pa še zadnji nastopi v poletnih godbenih uniformah. Da bi v novo godbeno leto vstopili kar najbolj pripravljeni, se je v zadnjem tednu avgusta 5 naših mladincev udeležilo tabora Zveze Slovenskih godb v Izoli. Za sedem dni so mladi godbeniki iz najrazličnejših koncev Slovenije postali člani novega orkestra Musica Creativa 2016 ter pripravili dobro uro dolg koncert zahtevnega programa, ki so ga nato predstavili na kar treh koncertih v Izoli ter Portorožu. Poleg novih znanj ter izkušenj so domov prinesli tudi ogromno novih poznanstev ter pripovedi o morskih dogodivščinah, s katerimi so za udeležbo naslednje leto zagreli marsikaterega letošnjega skeptika. Če na mladih svet stoji, potem ima Godba Domžale zares trdna tla pod nogami.

Medtem ko smo kreativci na zadnjo avgustovsko nedeljo (28.8.2016) pihali na odru avditorija Portorož, so naši sogodbeniki tradicionalno lovili sapo ob vzponu na Malo planino. Tam je Planinsko društvo Domžale organiziralo že 24. srečanje domžalskih planincev, pri čemer je Godba Domžale k veselemu vzdušju pripomogla tako, kot to najbolj zna – z naborom koračnic ob katerih zna prav vsak zapeti ter zaplesati. Skupaj z oktetom Janko Kersnik iz Lukovice ter ansamblom Prijatli smo poskrbeli za lep uvod v okusno nedeljsko kosilo, s katerim je obiskovalcem postegla kuhinja Domžalskega doma.

Poletne počitnice so bile brez dvoma dolge ter polne dogodivščin. Da pa se vsem tem ne bi bili primorani pomeniti med godbenimi vajami, ki kajpak zahtevajo visoko mero zbranosti in koncentracije, vsako leto organiziramo godbeni piknik. Letos se je prizorišče po dveh letih ponovno vrnilo na domača tla domžalskega godbenega doma ter okolice, ki se je za en dan prelevila v odbojkarsko ter nogometno igrišče, restavracijo s širokim izborom jedi z žara, slaščičarno z dobrotami izpod rok marljivih godbenic ter splošno zbirališče dobre volje in smeha. Prijetno in sproščeno popoldne smo namenili tudi praznovanju poletnih rojstnih dni, pri čemer seveda ni manjkalo tudi naše glasbe.

  

 

 

Mnogi so zadnje septemberske žarke izkoristili za še zadnji skok v morje, naša godbenica Andreja pa je v njihovem soju dahnila svoj »Da!« V soboto, 10.9.2016, smo tako godbenice in godbeniki v Grobljah na skupno pot pospremili Andrejo in Gašperja. Goste smo s koračnicami zabavali že pred prihodom glavnih akterjev tistega popoldneva. Ob njunem prihodu smo jima pot z glasbo tlakovali vse do vhoda v cerkev, kjer so naše delo do oltarja nadaljevali številni pevski zbori, katerih člana oz. voditelja sta mladoporočenca. Novopečena moža in ženo smo po obredu presenetili s priredbo pesmi Dan ljubezni, ki je ogrela srca in orosila marsikatero oko.

 

Letos so potekali že 46. dnevi narodnih noš v Kamniku in vrhunca dogajanja v nedeljo, 11.9.2016, seveda ni zamudila niti Godba Domžale. Vremensko kislemu vikendu navkljub smo se z vsem optimizmom, kar ga premoremo, odpravili v mesto Veronike Deseniške, kjer nas je ob 14. uri na srečo pričakalo lepo sončno popoldne. Po kamniških ulicah smo v množici narodnih noš z vseh koncev Slovenije ter tudi tujih folklornih skupin zakorakali pod vodstvom našega dolgoletnega kapelnika Dragota Tavčarja. Nabito polne ulice so naše igranje pozdravljale z navdušenjem. Po povorki, ki je folklorne navdušence popeljala v živi muzej najrazličnejših pokrajinskih tradicionalnih oblačil, pa smo dobili tudi odlično priložnonst pozdraviti ter pokramljati s prijateljskimi godbami, ki so se prav tako udeležile festivala.

September je idealen mesec za prirejanje družabnih prireditev na prostem. Ena izmed njih je tudi vsakoletni Mihaelov sejem v Mengšu, v okviru katerega je Mengeška godba letos povabila sosednje godbe na prijateljsko srečanje ter godbeno promenado. Prvo dejanje godbenega popoldneva je bila skupno igranje dveh koračnic pod vodstvom najstarejšega ter najmlajšega dirigenta. To sta bila tokrat Janez Per, dirigent veteranske sekcije Mengeške godbe, ter Dimitrij Lederer, dirigent Mengeške godbe. Čeprav je zagotovo že vsak godbenik preigral Slovence na tisoč in en način, moramo priznati, da je občutek, ko je poleg nas naenkrat zapel mengeški, domžalski, lukovški ter moravški »pleh«, enostavno fantastičen. Nato se je vsaka godba posamično predstavila še s tremi koračnicami po svojem izboru, ki je pri domžalčanih obsegal Domžalsko koračnico (kajpak), Pokljuko (čudovit solo pikola je požel bučen aplavz) ter El Capitan (spomin na fantastičen tekmovalen dosežek izpred dveh let). Po koncertu je sledilo še nekaj prijetnih uric druženja z godbenimi kolegi, najbolj vztrajni veseljaki pa smo podaljšali rajanje vse do poznih večernih ur, ko je za veselo vzdušje poskrbel ansambel Veseli svatje.

S tem se počasi poslavljamo od letnih godbenih uniform ter poletnega sproščenega vzdušja. Z veliko mero resnosti smo namreč že zakorakali v godbene vaje, kjer se bomo v bodoče pripravljali tako na novoletni koncert kot tudi na sodelovanje na mjuziklu Annie – več informacij o tem sledi v prihodnjem mesecu! Lep godbeni pozdrav!   

Godbena prioriteta je že od leta 1884 enaka – Glasba.

Godbo Domžale je leta 1884 ustanovil takratni domžalski učitelj Franc PFEIFER. Na začetku svojega delovanja je godba delovala pod okriljem domačega gasilskega društva, zato so bili godbeniki na svojem prvem nastopu istega leta, pri odprtju gostilne v Stobu, oblečeni kar v gasilske uniforme. Prva svetovna vojna je tudi med godbeniki razredčila vrste, saj je bilo veliko članov vpoklicanih. Med vojno je godba nastopala predvsem na pogrebih, po vojni pa je začela z rednimi vajami.

PREBERI VEČ
agrard badex berni borstar bossplast ccn cirius domzalec erpium florjan forte geosan gercar glasbila gsd helios jeretina jskd jurcek keber kos ksradomlje kssimonajenka ksslavkaslandra ksvencljaperka lencek logostrade majhenic metalprofil modrenovice nose obcinadomzale omers petkovski pocivavsek ravbar remeda s-atelje sam servis-pihal sij slamnik systemair triglav-papir turisticno-drustvo vidmar vitanest vodoterm vrtart